ЗЗД Чл. 240. С договора за заем заемодателят предава в собственост на заемателя пари или други заместими вещи, а заемателят се задължава да върне заетата сума или вещи от същия вид, количество и качество.
Заемателят дължи лихва само ако това е уговорено писмено. Това разпореждане не се отнася до банките.

Мисля си дали не може поне да се сключи анекс към договора за заем, в който страните да се договорят да не се дължи лихва? Но данъчните как ще го приемат?
Да, физическото лице да опрости заема. В такъв случай ще излезе, ча има дарение към юридическо лице. Може ли да стане така и има ли нещо по-специфично?
Здравейте, фирма е получила заем от физическо лице. Всяка година начислява лихва, но не я плаща поради липса на средства. Прогнозите са, че няма да може да върне заема и няма да може да изплати лихвите.  Търсим начин да спре начисляването на лихви, които така или иначе няма да се платят никога. Възможно ли е да се развали договора за заем? Изминали са 2 години от сключването му.
Здравейте! За да не отварям друга тема ще напиша тук. От 2014 ЗП, рег. по ДДС могат да избират дали да се облагат като ЕТ или с нормативно - признати разходи. Декларацията се подава до 31.01.2014г. Извинете ме, ако вече е говорено по този въпрос.